Okoń – ryba na każdy dzień
8 grudnia 2017

Zanęty wędkarskie – niezbędne na każdym łowisku.

Sklep wędkarski BOLW.pl

Jak sama nazwa wskazuje, zanęty wędkarskie służą do nęcenia, wabienia ryb. Na potrzeby tego artykułu wyróżnię następujące rodzaje zanęt:
– gruntowa (spożywcza) – głównie wysuszone i zmielone produkty piekarnicze i nasiona,
– luźna – wrzucane luzem do wody robaki, ziarna, pellet itp.,
– klejone robaki,
– gliny i ziemie,
– atraktory.

Zanęty wędkarskie gruntowe

Jest to mieszanina wysuszonych i zmielonych produktów piekarniczych (chleb, piernik, biszkopt itp.) oraz ziaren (konopie, kukurydza, siemię lniane itp.). Nowoczesne zanęty zawierają też suche dodatki zwierzęce np. mączkę rybną. Po namoczeniu tworzy zwartą całość dającą się formować. Wabi ryby chmurą cząsteczek pracujących w wodzie, swoimi aromatami, rozpuszczonymi w wodzie cukrami i aminokwasami. Grubsze frakcje mają za zadanie utrzymać w miejscu zwabione ryby. Zawiera zasadniczo kilka rodzai składników (można je podzielić też w inny sposób):

baza – stanowi 40-60% objętości mieszanki. Decyduje o strukturze mieszanki, jej pracy, walorach smakowo-zapachowych, kleistości, kolorze. Składa się zasadniczo z produktów piekarniczych.

dodatki pracujące – powodują, że kule zanęty w wodzie intensywnie uwalniają swoje składniki, np. mielone ziarna oleiste będą unosiły się w wodzie (konopie, dynia, słonecznik). Nadają zanęcie miękką strukturę, lekkość np. płatki owsiane, mielone wafle, otręby. Szczególnym dodatkiem pracującym jest pieczywo fluo lub pastancio, które wabi ryby kolorowymi drobinami unoszącymi się w wodzie.

dodatki smakowo zapachowe – podnoszą walory smakowe mieszanki np. mielone orzechy, słodkie pieczywo.

dodatki klejące – wiążą ze sobą wszystkie składniki mieszanki. Ich zawartość decyduje o intensywności pracy zanęty np. słodkie pieczywo. Szczególnymi dodatkami klejącymi do zanęty rzecznej jest guma arabska i bentonit.

Zanęty wędkarskie – ich jakość

Jakość zanęty wędkarskiej gruntowej zależy od kilku czynników:

świeżość składników – im świeższe, tym bardziej intensywny aromat i lepszy smak,

różnorodność składników – dobra mieszanka zawiera co najmniej kilka składników, które pełnią różne funkcje np. praca, spoistość, aromat.

Aby poprawić jakość zanęty, można wykorzystać kilka prostych sposobów:

prażenie – dotyczy głównie ziaren oleistych, ale też ziaren zbóż i niektórych produktów piekarniczych. Polega po prostu na poddaniu danego składnika działaniu wysokiej temperatury. Ziarna można np. podsmażyć na suchej patelni. Mają wtedy lepszy aromat i intensywniej pracują w wodzie.
słodowanie – zmienia w ziarnach zbóż cukry złożone na proste,
słodzenie – poprawia smak,
barwienie – pozwala wyróżnić zanętę na dnie lub odwrotnie – wtopić ją w dno, aby nie budziła podejrzeń ryb.

Zanęty wędkarskie – dodatki

Zanęty firmowe kupione w sklepie stanowią wystarczającą kompozycją do łowienia ryb określonego gatunku.

Jeden z czołowych polskich spławikowców, powiedział mojemu koledze, który robił zakupy w jego sklepie wędkarskim, że on sam kupuje tanie zanęty, ale wzbogaca je o odpowiednie dodatki.

Arachid – poprawia walory smakowe zanęty, przyspiesza trawienie.
Biszkopt – dodatek bazowy, nadaje smak i kleistość.
Biszkopt czerwony i żółty – dodatek barwiący i smakowy.
Biszkopt prażony – poprawia smak i kleistość mieszanki, polecany na płoć i leszcza.
Bułka czerwona i żółta– jej kolor pobudza do żerowania.
Bułka prażona – składnik bazowy, poprawia pracę zanęty.
Bułka tarta – dodatek bazowy do wszystkich zanęt.
Coco belge – mączka z orzecha belgijskiego posiada silne właściwości przeczyszczające, dzięki czemu ryby nie najadają się zanętą.
Copra melasse – bardzo odżywczy dodatek na duże ryby, głównie leszcze.
Dynia prażona – dodatek smakowy i poprawiający pracę zanęty.
Grys kukurydziany/kaszka – po ugotowaniu/zaparzeniu stanowi dodatek utrzymujący duże ryby w łowisku.
Kleje – guma arabska, PV1, bentonit.
Konopie prażone – poprawiają pracę zanęty i jej aromat. Dodatek szczególnie na płoć.
Konopie gotowane – znakomity dodatek na płoć, ale też brzanę, utrzymujący ryby w łowisku.
Konopie mleczko – ugotowane i zmiksowane w wodzie konopie to świetny artaktor i klej do zanęty.

Mączka kukurydziana – dodatek zanęt powierzchniowych, uklejowych.
Mączka orzechowa – znakomity dodatek smakowo zapachowy na grubsze ryby.
Mączka piernikowa – poprawia smak i aromat zanęty, głównie leszczowej.
Mączka rybna – dodatek zapachowy, ale też poprawiający pracę zanęty. Polecam na karpie i leszcze, oraz jazie.
Mączka sojowa – składnik zanęt karpiowych.
Mleko w proszku – tworzy gęstą chmurę zanęty w zanęcie uklejowej.
Odchody gołębie – pomysł Marcele van den Eynde. W odchodach gołębich znajdują się częściowo przetrawione białka i cukry nasion zjedzonych przez gołębie, które łatwo rozpuszczają się w wodzie i wabią ryby.
Otręby – sklejają zanętę i poprawiają jej pracę. Zbyt duży ich dodatek powoduje pływanie zanęty, ale może to być plusem na płytkich łowiskach o miękkim dnie.
Pastancio czerwone i żółte – wabi swym kolorem i aromatem.
Pieczywo fluo czerwone i żółte –  wabi swymi kolorowymi cząstkami unoszącymi się w wodzie.
Płatki owsiane – po zaparzeniu mocno kleją mieszankę. Stosuje się je do zanęt rzecznych,      zwłaszcza na świnki.
Siemię prażone – składnik poprawiający pracę i aromat zanęt płociowych.
Słonecznik prażony – poprawia pracę zanęty.
Suchar – składnik bazowy.
TTX – wytłoczyny kukurydziane to dodatek utrzymujący w łowisku grube ryby.
Wafle – kukurydziane i ryżowe zmielone poprawiają pracę zanęty nadając jej lekkość (dobre na lekko muliste dno).

Zanęty wędkarskie – inne dodatki

Aromaty – płynne lub proszkowe. Poza wanilią i owocowymi, a także coraz bardziej popularnymi rybnymi aromatami warto sięgnąć po anyż na płoć i czosnek na grube ryby karpiowate.
Melasa – nadaje zanęcie słodki smak i aromat, skleją ją. Najlepsza jest melasa naturalna.
Mleczko kokosowe – pełni rolę taką jak melasa, tylko dla zanęt karpiowych.
Syrop klonowy – nadaje zanęcie słodki smak i aromat, skleją ją.
Zioła i przyprawy – np. kolendra to dodatki aromatyczne głównie do zanęt płociowych a chilli na karpie, cynamon i inne korzenne na leszcze i liny.

Jako dodatek do zanęty można wykorzystać cała masę różnych składników (wiórki kokosowe, paluszki, sezam, itp.). Wybrałem tylko najpowszechniejsze, żeby nie wydłużać tego wpisu nadmiernie.

Jakie gotowe zanęty wędkarskie wybrać w sklepie?

Dzisiaj już prawie nikt nie produkuje samodzielnie zanęt, ponieważ w sklepach wędkarskich można zaopatrzyć się we wszystko co trzeba i to na możliwości każdego portfela. Powołam się jeszcze raz na opinię czołowego polskiego wyczynowca – można używać taniej zanęty, ale z odpowiednimi dodatkami. Unikaj jednak najtańszych zanęt mało znanych firm (osobiście naciąłem się na Mondialu). Godne polecenia marki to Sensas (zwłaszcza legendarna Gros Gardons), Traper, Lorpio, Milewski, Brud, Marcel van den Eynde. Jakość tych zanęt potwierdzają sukcesy zawodników, którzy je stosują.

Na koniec jeszcze jedna uwaga – to, że zanęta danej marki jest droższa, to nie znaczy, że jest lepsza. Przykładowo, zanęty Marcela van den Eynde mogą być droższe od Polskich marek chociażby ze względu na wyższe koszty produkcji w Holandii niż w Polsce.

Rafał Pokusiński

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *