leszcz
Leszcz
14 stycznia 2015
Lipień pospolity
16 stycznia 2015

Lin

lin

Spis treści:

Charakterystyka
Występowanie i liczebność
Gdzie i kiedy łowić?
Jaką techniką łowić?
Najlepsze przynęty
Okres ochronny
Rekordowy okaz
Zdjęcia użytkowników

Charakterystyka

 

Lin to kolejny przedstawiciel rodziny karpiowatych. Inne, mniej popularne nazwy tego gatunku to: kaliniak, pszenicznik i oczeretniak. Posiada on krępe, wygrzbiecone ciało, które pokryte jest drobnymi, głęboko osadzonymi w pokrytej śluzem skórze. Charakterystycznie zaokrąglone płetwy nadają linowi łatwo rozpoznawalny kształt. Posiada krótki otwór gębowy a w kącikach ust znajduje się jedna para wąsików. Liny posiadają ciemny, szarozielony grzbiet, zaś boki przybierają barwę oliwkowozieloną, lub zieloną ze złotym połyskiem. Stąd nazwa pszenicznik, gdyż złotawa barwa ciała ryby kojarzy się z kolorem dojrzałej pszenicy. Brzuch jest kolory białego. Przeciętnie liny osiągają długość od 30 do 40 cm.
budowa lina
Lin jest rybą o wysokim znaczeniu dla gospodarki, często poławiany jest przez rybaków, równie popularny wśród wędkarzy. Często i chętnie spożywany ze względu na bardzo smaczne mięso. Jego charakterystyczna, złotawa barwa powoduje, że nie sposób pomylić go z innymi gatunkami ryb. Oprócz tradycyjnej hodowli w stawach hodowlanych, bardzo popularne jest także hodowanie lina ozdobnego, o rozmaitych barwach, między innymi: pomarańczowej, żółtej, białej czy czerwonej. Lin ozdobny jest najczęściej pozbawiony łusek i ma wydłużony ogon.

lin

Występowanie i liczebność

 

Lin jest typową robą słodkowodną, chociaż w słonawych wodach w okolicy Bałtyku również można go spotkać. Występuje na terenie całej Europy za wyjątkiem Islandii, północy Szkocji i Skandynawii. Poza Europą można go spotkać także w Azji. Lina spotkamy praktycznie w każdym rodzaju wód stojących i płynących, jednak o wiele częściej niż w rzekach, występuje on w ciepłych i płytkich wodach stojących takich jak stawy. Jest to ryba hodowlana, często hodowana wspólnie z karpiem. W warunkach naturalnych preferuje obszary o bardzo silnej roślinności, nazywane często jeziorami linowo-szczupakowymi. Muliste dno i bogata roślinność – to prawdziwy raj dla przedstawicieli tego gatunku. Lin jest rybą powszechnie spotykaną, jednak wcale nie oznacza to, że jego złowienie będzie łatwe, gdyż jest gatunkiem niezwykle silnym walecznym. Liny żywią się głównie roślinnością i żywymi ogra nizamami wodnymi, takimi jak: larwy owadów, mięczaki, ślimaki i różnej maści wodne robactwo. Mniejsze osobniki nie pogardzą planktonem i roślinnością. Tarło linów odbywa się na płyciznach, w okresie od maja do lipca.

Gdzie i kiedy łowić lina?

Liny są gatunkiem ciepłolubnym, najaktywniejszym w nocy. Jest to gatunek ciepłolubny, dlatego najczęściej żeruje latem. To najlepszy okres na łowienie lina. Warto rozpoczynać zasiadkę na około godzinę przed wschchodem słońca. Aby upewnić się czy na łowisku występuje lin, warto obserwować powierzchnię wody wczesnym rankiem. Jeśli pojawiają się na niej bąbelki i pęcherzyki powietrza, a także słyszalne jest charakterystyczne cmokanie, możemy być pewni, że widzimy i słyszymy ślady żerowania lina. Najlepszym miejscem do linowej zasiadki będą niewielkie oczka otoczone roślinnością, chociaż jest to ryzykowne z uwagi na zwiększone ryzyko porwania zestawów przez gęste gałęzie. Warto jednak szukać linów tam, gdzie stacjonują najchętniej. Warto łowić w miejscach gdzie głębokość nie przekracza dwóch metrów.

Jaką techniką łowić lina?

Najpopularniejsze i zarazem najbardziej skuteczne przy połowie lina techniki to grunt i spławik. Wędka na lina powinna mieć długość od 3 do 5 metrów i charakteryzować się sporą elastycznością i dobrym ugięciem. Lin jest bardzo waleczną rybą i niejednego wędkarza, zwłaszcza mniej doświadczonego może zaskoczyc energia i siła z jaką będzie przeciwstawiał się naszemu holowaniu. Dlatego zalecany jest silny kołowrotek z żyłką ok. 0,25 mm. Branie lina jest delikatne i bardzo czułe.

Najlepsza przynęta na lina?

 

Jeśli chodzi o przynętę, to lin najlepiej bierze na robaka białego lub czerwonego, rosówkę, kukurydzę i gotowane ziemniaki. Popularnością wśród linowców cieszą się także kulki proteinowe, jednak wielu wędkarzy ma sporne zdanie co do ich skuteczności. Można jednak ich spróbować.
Nęcenie lina to czynność niezbędna do skutecznego połowu. Sprawdzony sposób to wysypanie kilku wiader żółtego piasku a na to właściwej zanęty, którą mogą być np. zmieszane ziemniaki, rosówki i biały lub czarwony robak.

Okres i wymiar ochronny lina

Lin nie posiada okresu ochronnego, został natomiast ustanowiony wymiar ochronny, który w Polsce wynosi 25 cm.

Rekordowy lin

Rekord Polski – 4,50 kg, 65 cm. Rekord pochodzi z 2004 roku i należy do Bogdana Smyczka. – stan na 01.2015

Galeria linowych okazów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *