Rzeka San
Rzeka San
31 października 2013
Okonie zimą
Okonie zimą
25 listopada 2013

Catch & Release (złów i wypuść)

Catch & Release (złów i wypuść)

Catch and release

Catch & release (złap i wypuść) jest praktyką w ramach rybołówstwa rekreacyjnego praktykowanego jako technika ochrony ryb . Po złapaniu, ryby są odczepiane i wracają do wody. Korzystanie z bezzadziorowych haczyków  umożliwia uwolnienie ryby bez wyjmowania jej z wody.

Historia w praktyce

W Wielkiej Brytanii , Catch and Release było praktykowane przez ponad 100 lat przez wędkarzy, w celu zapobieżenia wyginięciu niektórych gatunków w mocno eksploatowanych wodach. Od drugiej połowy 20 wieku , wiele z łososiowatych i trociowych rzek zostało zamienione na całkowitą lub częściową Catch & release .
W Stanach Zjednoczonych , Catch & release został najpierw wprowadzony w stanie Michigan w 1952 roku, jako narzędzie zarządzania. Miało ono na celu zmniejszenie rosnących kosztów utrzymywania wylęgarni pstrąga. Wielu wędkarzy łowiących dla przyjemności  a nie w celu zdobycia jedzenia zaakceptowało pomysł uwalniania ryb podczas łowienia w tzw. strefach „no- kill”.

W Australii , Catch & release rozpoczynał powoli , początki datuję się na lata 60, a stało się bardziej powszechne w latach 1970 i 1980 . Catch and release jest obecnie szeroko wykorzystywane do ochrony zagrożonych gatunków ryb , takie jak duży, długo żyjący słodkowodny dorsz Murray, ceniony, wolno rosnący, oraz mocno odławiany okoń australijski czy marliny.

W Republice Irlandii , Catch & release zostało wykorzystane jako narzędzie ochrony dla łososia atlantyckiego i troci od 2003 roku.

W Kanadzie , C&R jest obowiązkowe dla niektórych gatunków. W Kanadzie wymagane jest również  w niektórych przypadkach wykorzystanie bezzadziorowych haków , aby ułatwić uwolnienie i zminimalizowanie ran.

W Szwajcarii i Niemczech wędkarstwo Catch & release uważane jest za niehumanitarne i jest obecnie zakazane .

Skuteczne techniki połowu i uwolnienia pozwalają uniknąć nadmiernego czasu walki z rybą na haczyku. Należy pamiętać aby nie uszkodzić rybiej skóry, łusek i śluzu oraz unikać suchych rąk i powierzchni gdyż może to prowadzić do infekcji grzybiczych. Ważne jest również , aby używać sieci i podbieraków , które nie są ścierne dla ryb np. wygumowane sieci.

Bezzadziorowe haki

Zastosowanie bezzadziorowych haków jest ważnym aspektem Catch & release, haczyki takie zmniejszają szkody i czas potrzebny na odhaczenie, przez co zwiększają przeżywalność. Często ryby złowione za pomocą bezzadziorowych haków mogą być wypuszczane bez wyjmowania ich z wody. Bezzadziorowe haczyki można kupić od kilku głównych producentów lub mogą być tworzone ze standardowego haczyka miażdżąc grot szczypcami.haczyk bezzadziorowy
Podczas badania „Oklahoma Department of Wildlife Conservation”, wykazano iż nawet do 43 procent ryb wypuszczonych po złowieniu zdechło w ciągu sześciu dni w wyniku nieodpowiedniego obchodzenia się z rybami (przetrzymywanie oraz ważenie) podczas turniejów.

Podczas gdy ryby złowione w płytkich wodach mają duży współczynnik przeżywalności  ( 70-97 % w zależności od przynęty, gatunku, haczyka), to w przypadku wędkarstwa morskiego nie zdaje to zbyt dobrze egzaminu. Większość gatunków ryb morskich cierpi w powodu nagłych zmian ciśnienia, gdy są wyciągane z dużych głębokości na powierzchnię.

W Polsce też już pojawiają się łowiska Catch & Release gdzie jest całkowity zakaz zabierania ryb oraz nakaz stosowania bezzadziorowych haczyków np. cała rzeka Kwisa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *